Anasayfa KonularKonuC Programlama İle Basit Örnekler

Arama Yap

Sponsor

Benzer Konular

Henüz hiç benzer konu yok!

E-Posta Aboneliği

Abone olduktan sonra mail adresinize gelen linke tıklayarak aboneliğinizi aktif edebilirsiniz.

Okuyorum

Son Yorumlar

C Programlama İle Basit Örnekler

20 Aralık 2015, 22:43 C Programlama 3 Yorum
0
C Programlama İle Basit Örnekler

Merhaba arkadaşlar,

C programlama veya başka bir programlama diline yeni başlayan arkadaşlar için ilk başlarda karşınıza çıkabilecek basit ve genel örneklerden bahsedeceğim. Ben C ile yapacağım, fakat bu kodlar C dışında da herhangi bir program ile rahatlıkla yazılabilir. Çünkü bildiğiniz gibi önemli olan işin mantığını anlamak. Programlama dillerini birbirinden ayıran tek fark yazımlarda olan ufak tefek değişiklikler olduğundan dolayı herhangi bir sorun teşkil etmiyor.

Burada kodların ne anlam ifade ettiğinden bahsetmeyeceğim. Yalnızca gerekli gördüğüm noktalardan bahsedeceğim.

İki Sayının Toplamı


#include<stdio.h>
main(){
	int sayi1, sayi2, sonuc;
	printf("Birinci sayiyi giriniz: ");
	scanf("%d",&sayi1);
	
	printf("ikinci sayiyi giriniz: ");
	scanf("%d",&sayi2);
	
	sonuc = sayi1 + sayi2;
	printf("iki sayinin toplami: %d",sonuc);
	
}

 

Aynı şekilde çıkarma, çarpma, bölme gibi işlemleride yapabilirsiniz.

1-100 arası Sayıları Yazdırma


#include<stdio.h>
main(){
	int i;
	for(i = 1; i<= 100; i++){
		printf("%d",i);
	}
}

Başlıkta da belirttiğim gibi 1 ve 100 dahil olmak üzere ekrana 1'den 100'e kadar olan sayıları yazar.

Girilen Sayılardan En büyüğünü Bulan Program


#include<stdio.h>
main(){
	int kac_Sayi, i, girilen_Sayi, en_Buyuk = 0;
	printf("Kac sayi girmek istiyorsunuz: ");
	scanf("%d",&kac_Sayi);
	
	for(i = 1; i<= kac_Sayi; i++){
		
		printf("%d . sayiyi giriniz: ",i);
		scanf("%d",&girilen_Sayi);
		
		if(girilen_Sayi > en_Buyuk){
			en_Buyuk = girilen_Sayi;
		}
		
	}
	printf("En buyuk sayi: %d",en_Buyuk);
}

 

Üs Hesaplama


#include<stdio.h>
main(){
	int taban, us, sonuc = 1, i;
	
	printf("Tabani Giriniz: ");
	scanf("%d",&taban);
	
	printf("Ussu Giriniz: ");
	scanf("%d",&us);
	
	for(i = 1; i<= us; i++){
		sonuc *= taban;
	}
	
	printf("Tabani %d ve ussu %d olan sayilari sonucu= %d",taban,us,sonuc);
}

Dikkat ederseniz bu örnekte sonuç değerine en başta 1 değerini atadım. Bunu sebebi çarpma işlemi yaptırdığımız için. Eğer başta 1 değerini atamasaydım program varsayılan olarak 0 değerini atayacaktı, böylece sonucumuz 0 çıkacaktı. Bence basit ama önemli bir ayrıntı.

Faktöriyel Hesaplama


#include<stdio.h>
main(){
	int i, girilen_Sayi, sonuc = 1;
	
	printf("Bir sayi giriniz: ");
	scanf("%d",&girilen_Sayi);
	
	for(i = 1; i<= girilen_Sayi; i++){
		sonuc *= i; 
	}
	printf("%d sayisinin faktoriyeli= %d",girilen_Sayi,sonuc);

}

Çift ve Tek Sayı Kontrolü


#include<stdio.h>
main(){
	int sayi;
	
	printf("Bir sayi giriniz: ");
	scanf("%d",&sayi);
	
	if(sayi % 2 == 0){ //Sayının 2'ye bölümünden kalan 0 ise ...
		printf("%d sayisi cifttir.",sayi);
	}
	else{
		printf("%d sayisi tektir.",sayi);
	}

}

Girilen Sayılardan Çift Olanların Toplamı, Tek Olanların Çarpımı


#include<stdio.h>
main(){
	int kac_Sayi, girilen_Sayi, cift_Toplam = 0, tek_Carpim = 1, i;
	
	printf("Kac sayi girmek istiyorsunuz: ");
	scanf("%d",&kac_Sayi);
	
	for(i = 1; i<= kac_Sayi; i++){
		
		printf("%d sayiyi giriniz: ",i);
		scanf("%d",&girilen_Sayi);
		
		if(girilen_Sayi % 2 == 0){
			cift_Toplam += girilen_Sayi;
		}
		else{
			tek_Carpim *= girilen_Sayi;
		}
	}
	printf("Girilen sayilardan cift olanlarin toplami: %d n",cift_Toplam);
	printf("Girilen sayilardan tek olanlarin carpimi: %d",tek_Carpim);
	
}

Ekrana, 1'den başlayarak Sırasıyla Yıldız Yazdırma


#include<stdio.h>
main(){
	int i, k, girilen_Sayi;
	
	printf("Bir sayi giriniz: ");
	scanf("%d",&girilen_Sayi);
	
	for(i = 1; i<= girilen_Sayi; i++){
		for(k = 1; k<= i; k++){
			printf("*");
		}
		printf("n");
	}
	
	/*
	
	Örneğin 5 değerini girdiğimiz zaman ekran görüntüsü aşağıdaki gibi olacaktır;
	
	*
	**
	***
	****
	*****
	
	*/

}

Yukarıdaki çıktının tam tersini almak istiyorsak, yani programı tersine çevirmek istyorsak ufacık bir değişiklik yapmamız yeterli olacaktır.


#include<stdio.h>
main(){
	int i, k, girilen_Sayi;
	
	printf("Bir sayi giriniz: ");
	scanf("%d",&girilen_Sayi);
	
	for(i = girilen_Sayi; i >= 1; i--){
		for(k = 1; k<= i; k++){
			printf("*");
		}
		printf("n");
	}
	
	/*
	
	Örneğin 5 değerini girdiğimizde, program çıktısı aşağıdaki gibi olacaktır;
	
	*****
	****
	***
	**
	*
	
	*/

}

Girilen Sayının Asal Olup Olmadığını Öğrenme


#include<stdio.h>
main(){
	int i, girilen_Sayi, sayac = 0;
	
	printf("Bir sayi giriniz: ");
	scanf("%d",&girilen_Sayi);
	
	for(i = 1; i <= girilen_Sayi; i++){
		if(girilen_Sayi % i == 0){
			sayac++;
		}
	}
	if(sayac == 2){
		printf("%d sayisi asaldir.",girilen_Sayi);
	}
	else{
		printf("%d sayisi asal degildir.",girilen_Sayi);	
	}
}

Asal sayılar yalnızca 1'e ve kendisine bölünür. Yani bir sayı maksimum 2 defa bölünür. Burada kontrol ettirdiğimiz, sayının kendinden önce kaç defa kalansız bölündüğüdür. Eğer sayı maksimum 2 defa kalansız bölündüyse sayımız asaldır. Aksi durumda ise sayımız asal değildir.

OBEB Hesaplama (Ortak Bölenleri En Büyüğü)


#include<stdio.h>
main(){
	
	int sayi1, sayi2, kucuk = 0, i, obeb = 0;
	
	printf("Birinci sayiyi giriniz: ");
	scanf("%d",&sayi1);
	
	printf("Ikinci sayiyi giriniz: ");
	scanf("%d",&sayi2);
	
	if(sayi1 < sayi2){
		kucuk = sayi1;
	}
	else{
		kucuk = sayi2;
	}
	
	for(i = kucuk; i >= 1; i--){
		
		if(sayi1 % i == 0 && sayi2 % i == 0){ //Her iki sayınında i'ye bölümünden kalan 0 ise...
			obeb = i;
			break; //Programı bitir.
		}
		
	}
	printf("OBEB degeri= %d",obeb);
	
}

Kodlar denendi ve çalışıyor. Umarım işinize yarar.

Önceki konu Bloglardan Yorum Backlink Almak ile ilgili bilgiler vermektedir.
Sonraki konu Atatürk Hiç Uçtu Mu? ile ilgili bilgiler vermektedir.
Başlıca Yorumlar
Yanıtla
1
haydar balcı 02 Ocak 2016, 23:08
Peogramlamaya baslayanlar icin iyi ornekler
Yanıtla
1
Murat Aydoğan 08 Kasım 2016, 03:18
Tam başlangıç aşaması örnektler ihtiyacım vardı, bu başlık olmasa bir bir kendim toplayacaktım bu örnekleri çok yerinde olmuş teşekkürler. arraylar stringler ve pointerlara geçmeden önce bunların hepsini kendiniz yazabiliyor olmalısınız arkadaşlar. ondan sonra bu konular daha kolay anlaşılır.
Başlık için teşekkürler, iyi çalışmalar.
Yanıtla
1
Murat Aydoğan 08 Kasım 2016, 03:20
main() fonksiyonunun sonuna 'return 0;' deyimi kullanılmamış hiç neden ?

Main(){
......;
....;
..;

return 0;
}

şeklinde olmalı değil miydi ?
1
onur değerYazar 08 Kasım 2016, 03:29
tüm kodlar denenerek oluşturuldu. sıkıntı yok Hocam böylede çalışıyor.

Yorum Yap

Ad - Soyad (Gerçek ad ve soyadınızı giriniz) Varsa İnternet Sitesi ÖR: (http://onurdeger.com.tr) Görüşünüz
Güvenlik Sorusu 4 + 1 = ?
Onur Değer - Kişisel Blog © 2015 - 2016 | Tüm hakları saklıdır. DMCA.com Protection Status